Kakijeva jesenska poezija - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
Poiščite nastanitev in doživetja, ki ustrezajo vašim željam. Doživite Portorož in Piran na edinstven način.
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Kakijeva jesenska poezija

/default/dogodki/2023/Praznik kakijev/

Maskarponejev mousse s kakijevo sredico

Sredica: 1 zreli kaki

Kaki olupimo in ga zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. Kašo vlijemo v majhne silikonske modelčke in zmrznemo.

Mascarpone mousse:

  • 1 vanilijev strok
  • 50 g sladkorja
  • 3 g želatine
  • 3 rumenjaki
  • 100 g maskarponeja
  • 50 g sladke smetane

Sladko smetano stepemo in jo zmešamo z maskarponejem in sredico vanilije. Želatino namočimo v hladni vodi. Sladkor in rumenjak stepamo na sopari, do 65 stopinj celzija. V topli jajčni kremi stopimo žeatino in zmešamo s pripravljeno maskarponejevo mešanico. Kremo razporedimo v steklene kozarčke, v sredino kozarčka potisnemo zarmznjeno kakijevo sredico ter vse skupaj položimo v hladilnik, da se ohladi. Vzamemo iz hladilnika in postrezemo.

/default/dogodki/2023/Praznik kakijev/

Kakijev žele

Potrebujemo:
  • 1 mehek kaki
  • 4 g želatine

Kaki olupimo in zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo pire. Želatino namočimo v hladni vodi. Pire rahlo segrejemo in v njem raztopimo želatino. Razporedimo v modelčke in počakamo, da želira.

/default/dogodki/2023/Praznik kakijev/

Kakijev sorbet

Potrebujemo:
  • 5 zrelih kakijev
  • 100 g vode
  • Sok 1 limone
  • 40 g sladkorja
  • 4 g stabilizatorja
  • Ščep kardamoma
Kakije olupimo in jih zmiksamo s paličnim mešalnikom. Pireju dodamo limonin sok in kardamom. Vodo, sladkor in stabilizator zmešamo z metlico in zavremo. Vročo mešanico dodamo pireju in zmrznemo.
/default/dogodki/2023/Praznik kakijev/

Kakijev smoothie

Potrebujemo:
  • 50 g kakijevega pireja

Za dekoracijo:

  • Jedilno cvetje
  • Melisa ali meta
  • Čokoladna dekoracija

Narezan kaki z lupino stresemo v skledo in ga s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladek pire. Nato pire previdno pretresemo v steklen kozarec in poljubno okrasimo.